BANGEN JAZZ COLLECTIVE 2020

Inställd jazzkurs i sommar

På grund av rådande världsläge med Covid-19 kommer årets upplaga av Bangen Jazz Collective, att ställas in. Det är ett mycket tråkigt beslut men säkerheten för medverkande vid kursen och allmänhet går såklart före. 

Till alla er som har sökt till och visat intresse för Bangen Jazz Collective vill vi rikta ett stort tack och önskar er välkomna att söka till Bangen Jazz Collective 2021.

Har ni frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss på jazzcollective@bangen.se

Med bästa hälsningar 

Bangen Jazz & Blues

”En av årets höjdpunkter”

”Efter kursen ville jag inte åka hem”

”Sjukt nice häng och bra lärare”

”Man känner sig välkommen, ingen dömmer en”

”Kreativitet och glädje”

”Det händer roliga saker hela tiden”

”Bra lärare!!”

”En riktigt härlig vecka med fina vänner och fantastisk musik!”

”Wow wow wow. Det bäste jag har gjort i hela mitt liv !!!!”

”Mysigt ställe med mycket jazz”

”En väldigt rolig tid och utveckling musikalisk, men framför allt en av de roligaste kurser jag varit på”

”Kul, vill hit igen nästa år”

”Roligt, lärorikt och bra gemenskap”

Detta är bara några av alla kommentarer från tidigare deltagare vid Bangen Jazz Collective. Nu öppnar vi för ansökningar till den sjunde upplagan av Bangen Jazz Collective!

OM KURSEN

Bangen Jazz Collective är en jazzkurs för dig som är mellan 14 och 19 år och som har några års erfarenhet på ditt instrument (instrument/sång). Du behöver inte ha fått den erfarenheten från musik- och kulturskolan, utan du kanske spelar i band eller har lärt dig hemma. Det är inget krav på att man måste kunna läsa noter eller veta vad alla ackord heter. Kursen äger rum mellan onsdagen den 24/6 från kl 10:00 t.o.m lördagen den 27/6 fram till ca 14:30 i Sandvikens Kulturcentrum och är både till för dig som aldrig tidigare spelat jazz och för dig som är jazzmusikant men önskar förkovra dig inom musikstilen. Alla ska känna sig lika välkomna.

KURSENS MÅL OCH SYFTE

Bangen Jazz Collective har till syfte att stimulera intresset för jazzmusik och erbjuda unga musikanter att få möta jazzen utifrån sina egna förutsättningar. För att skapa möjligheter för detta har vi knutit till oss några av landets främsta pedagoger och jazzmusiker som kommer guida deltagarna in i musiken utifrån sina tidigare musikaliska referenser. Bangen Jazz Collective vill ge möjligheten att gå kursen oavsett deltagarens ekonomiska förutsättningar. Därför har vi en mycket låg kursavgift på endast 500 kr. Bangen vill vara med i arbetet att skapa ett mer jämställt musikliv, varmt välkommen till en kurs som är öppen för alla människor!

KURSENS INNEHÅLL

Kursens fokus ligger på ensemblespel vilket innebär att deltagarna kommer att få spela mycket tillsammans och då i nivåbaserade grupper. Eftersom det är en jazzkurs så är improvisation något som deltagarna kommer att få arbeta med. Improvisation är för många ett läskigt och konstigt ämne. Vad är improvisation, går det att lära sig improvisera och i så fall hur, eller är det rent av magi? Under kursen kommer deltagarna att på ett lustfyllt och odramatiskt sätt få arbeta med improvisation. Under dagarna kommer det också att hållas olika typer av workshops/masterclasses som deltagarna kan ta del av. Kursen avslutas med en konsert där deltagarna får möjlighet att lyssna till kursens ensembler.
Ett preliminärt schema ser du här >> Preliminärt schema Bangen Jazz Collective 2020

LÄRARE

Bangen är otroligt glada att kunna presentera lärarlaget för Bangen Jazz Collective 2020

MARTINA ALMGREN – TRUMMOR

Martina Almgren är trumslagare och kompositör. Hon är verksam som frilansmusiker och har turnerat i Sverige och Europa sedan slutet av 90-talet. Som bandledare har hon gett ut ett 10-tal album med egen musik med grupperna Martina Almgren Quartet, Oh Yeah Orchestra och nu aktuella Martina Almgren PEACE OF MIND. Hon hörs också i flera internationella samarbeten, bla med brittiska pianisten Zoe Rahman i MOZ Trio och är medlem i Karolina Almgren Projekt och Teresa Indebetou Band. Martina är programansvarig för kompositionsprogrammen på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg, där hon också undervisar i improvisationsensemble. Rytm, energi och frihet genomsyrar Martinas trumspel och är också viktiga ingredienser i undervisningen på jazzkursen.

LISA BJÖRÄNGE – SÅNG

Frilansande jazzsångerska samt sångpedagog på Bollnäs Folkhögskola och Musikania i Nacka. Hon hörs mest i sitt egna band Lisa Björänge Quintet men sjunger och spelar även synth i andra sammanhang. Nu i vår kommer Lisa Björänge Quintet gå in i studion för att spela in sin fjärde skiva som kommer ut i höst. Då Lisa är uppvuxen i Sandviken så känns det alltid extra kul att komma ”hem” till Sandviken, både som musiker och lärare. Lisa har varit en flitig publik på Bangen ända sedan starten och älskar den familjära stämningen under festivalen. När Lisa musicerar eller undervisar så ligger fokus på närvaro, lekfullhet och samspel, att våga prova nya saker och bryta sina mönster. Kolla in Lisas hemsida: www.lisabjorange.com eller lyssna på Lisa på Spotify.

ELIN FORKELID – SAXOFON

Elin Forkelid (fd Larsson) är en av Sveriges starkast lysande jazzsaxofonister. Efter sitt genombrott 2009 har hon rönt stora framgångar och fått flera utmärkelser, bl.a. för sitt arbete med Elin Larsson Group. Numera spelar Elin främst med jazzgrupperna SOL SOL, Anna Högberg Attack, pace och Oya Sextett. Hon har också hörts tillsammans med FIRE! ORCHESTRA, Sofie Livebrant Kvartett, Lena Willemark m.fl.  Elin är även en aktiv kompositör och har skrivit musik för vitt skilda sammanhang. Elin arbetar som ensemblelärare på Bollnäs folkhögskola och gör ofta clinics/workshops på andra folkhögskolor och gymnasium. Hon syns också ofta i TV-rutan, som medlem i husbandet i SVT:s ”Doobidoo”.

THOMAS MARKUSSON – BAS

Kontrabasist och kompositör, uppvuxen i Sandviken men sedan 1998 bosatt i Göteborg. Thomas turnerar regelbundet med både svenska och tyska musiker runt om i Europa och Japan. Så som Corpo, Walter Lang Trio och det egna projektet OPEN som hösten 2018 släppte första skivan på skivbolaget Footprint. Sedan 2001 jobbar Thomas på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg som bas- och ensemblelärare samt programansvarig för improvisationsutbildningarna. Det som lockar med jazz och improviserad musik är lekfullheten och det rytmiska samspelet i musiken. Detta är något som Thomas kommer att lägga stor vikt vid i denna kurs.

HÅKAN GOOHDE – GITARR

Gitarrist, kompositör och frilansande jazzmusiker. Uppväxt i Hamrånge norr om Gävle, ett stenkast från Sandviken (om man är väldigt duktig på att kasta). Håkan har genom åren drivit flera grupper och projekt, allt från sologitarr till septett och släppt tre skivor i eget namn. Utöver sina egna grupper har han hörts med bl. a Brian Melvin, Fredrik Ljungkvist, Sven Berggrens Room 8 och Johan Berkes Upstairs 5. Håkan är lektor och ämnesansvarig för elgitarr på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm sedan 2007 där han förutom elgitarr också undervisar i gehör och ensemble. Han fängslas av jazzens och improvisationsmusikens möjlighet att ständigt förnyas och byta skepnad. Att få undervi sa utifrån de förutsättningarna är bland det bästa han vet.

TORBJÖRN GULZ – PIANO

Torbjörn Gulz är jazzpianist och har verkat som jazzmusiker i över tjugofem år. Han har turnerat internationellt och nationellt med ett flertal svenska grupper som Jonas Kullhammar kvartett, Magnus Broo Kvartett, Fredrik Norén Band och medverkar på över trettio skivinspelningar. Torbjörn är även sedan flera år tillbaka verksam som pedagog vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm där han är lektor i piano och jazzteori. Sedan 2016 har han även en doktorandanställning på KTH där forskningen handlar om improvisation och interaktion inom jazz. Det som han lockas mest av inom jazzen är att det är en musikform som sätter improvisationen och den personliga friheten i främsta rummet. Att kunna förmedla detta och inviga nya människor i denna magiska värld är en fantastisk och viktig utmaning. Torbjörn tar med sig erfarenheter från de sex föregående årens kurser och kommer att fokusera på att hitta utmaningar för alla deltagare oavsett förkunskaper och bakgrund.
Besök Torbjörns hemsida http://tgulz.weebly.com/
Se Jonas Kullhammar Quartet på Deutsches Jazzfestival Frankfurt 2011

BOENDE OCH MAT

Boende och mat ingår i kursavgiften till Bangen Jazz Collective. Kursen är som ett övernattningsläger där boendet sker i form av masslogi. Deltagarna tar med sig egna liggunderlag och sovsäckar eller dylikt och sover på golvet i salar om 20-30 personer i varje. Övernattningslokalerna är belägna i samma byggnad som kursen i övrigt och är godkända för övernattning ur säkerhets- och brandskyddsperspektiv. Det finns fyra omklädningsrum varav tre är försedda med en låsbar dusch och toalett. Det sista är utrustat med toalett. Av de omklädningsrum med dusch så är ett för tjejer, ett för killar och ett för alla. Bespisning sker också i samma byggnad som kursen i övrigt. I kursavgiften ingår frukost, lunch och middag från onsdag den 24/6 till och med fredag den 26/6. Under lördagen ingår frukost och lunch. Under dagarna kommer det också finnas någon form av fika. Om du behöver specialkost anger du detta i ansökningsformuläret. Om du reser långt och behöver komma till Sandviken under tisdagen den 23/6 för att hinna till kursstarten på onsdagen den 24/6 så ingår även den övernattning. Behöver du övernattning mellan lördag den 27/6 till söndagen den 28/6 så ingår även den. Observera dock att det inte ingår mat under tisdagen och söndagen samt ingen middag under lördagen.

PERSONAL (UTÖVER LÄRARNA)

Under kursen kommer det att finnas en värd dygnet runt från och med tisdag och fram till söndag lunch. En väktare kommer att rondera byggnaden nattetid från 23/6 och fram till den 27/6 (alltså t.o.m natten mellan den 27/6 och 28/6) för att bl a vara en extra trygghet för deltagarna. Projektledaren Marcus Björn kommer också under dagarna att finnas tillgänglig i lokalerna för att bl a vara ytterligare en resurs för deltagarna.

INSTRUMENT OCH UTRUSTNING

Under kursen finns det alltid en komplett backline, vilket innebär att det finns förstärkare, sånganläggning inklusive mikrofon, piano/keyboard och trumset. Du som spelar andra instrument såsom gitarr, bas eller mungiga behöver ta med eget instrument. Om du har stora problem att lösa detta, kontakta oss så försöker vi lösa det tillsammans. Vi rekommenderar också trummisar att ta med egna cymbaler.

FÖRSÄKRING OCH ÖVRIG INFORMATION

Alla deltagare på Bangen Jazz Collective täcks av en kollektiv olycksfallsförsäkring under kursen. Den täcker också resan i direkt anslutning till kursen och hem från kursen. Den som bereds en plats på kursen kommer att behöva komplettera sin ansökan med en underskriven ansvarsförbindelse som man får hemskickad per post.

Kollektiv olycksfallsförsäkring (PDF)

KURSAVGIFT

Tack vare våra fantastiska samarbetspartners har vi möjligheten att ha en kursavgift på endast 500 kr.

ANSÖKAN

Du ansöker till kursen via Sandvikens kommuns e-tjänst. Klicka här för att komma till ansökan (öppnas på sandviken.se). Sista datum för ansökan är 17/5. Du kommer efter en till två veckor efter sista ansökningsdagen, få information om huruvida du har kunnat beredas en plats på kursen.

ANTAGNINGSPROCESS

Deltagarantalet för kursen och per instrumentgrupp är begränsat och efter sista ansökningsdatum görs en antagning med fokus på att få till så bra ensemblekonstellationer som möjligt. Du kommer efter en till två veckor efter sista ansökningsdagen, få information om huruvida du har kunnat beredas en plats på kursen. För att göra det möjligt för så många ungdomar som möjligt att få chansen att vara med på kursen så premieras de som har gått kursen färre än två gånger.

KONTAKT

Om du har frågor så är du varmt välkommen att kontakta oss per e-post eller telefon.
Marcus Björn – Projektledare
E-post: jazzcollective@bangen.se
Mobil: 0704-678998 (mellan 9:00-17:00)

Samarbetspartners
De som bidragit till att möjliggöra Bangen Jazz Collective är Göranssonska Stiftelserna, Sandvikens kommun samt
Kultur Gävleborg – Region Gävleborg. Bangen vill här passa på att tacka dessa samarbetspartners.