Historisk utställning:

Festivalens ursprung kan härledas till Sandviken Big Band som bildades redan 1968 av ett gäng musikentusiaster under ledning av trumpetaren Arne Eriksson.

Efter 23 succéfyllda år för storbandet kom kommundirektör Svante Nordh med ideén att arrangera en musikfestival för just storband. Åke Björänge, trumpetare och bandets ledare sedan 1989, övertog initiativet tillsammans med skribenten och musikanten Göran Olson och man började planera festivalen.

Som första sponsor fick man Sandviken kommuns Näringslivsbolag.
En logotyp utformad som en explosion skapades tillsammans med Sven Björklund och där uppstod namnet – Sandviken Big Band Bang! Detta har sedan blivit “BANGEN” i folkmun..

Kära Bangen-vänner, vi har nyligen fyllt 30 år!
Utan er, vår trogna publik, hade det inte varit möjligt. Inte heller utan det stöd vi har från våra sponsorer och samarbetspartners. Och vår trogna stab av frivilliga som arbetar ideellt år efter år på olika poster inom vår organisation.

Några personer tycker vi har varit särskilt betydelsefulla under dom här 30 åren och dom skulle vi vilja uppmärksamma lite extra.

SWANTE NORDH
1990 ringde Svante till Åke Björänge och frågade om man inte kunde köra igång en storbandsfestival i Sandviken. Han hade varit på semester i Norge och där hört Sandviken Big Band i ett radioprogram. Bandet fick mycket beröm i detta jazzprogram. Åke svarade Svante att – fixar du ekonomin så fixar jag en festival. Svante blev också väldigt behjälplig under Bangens första år med den ekonomiska delen.

GÖRAN OLSON
Jazzfixare och skribent från Gävle. Göran hade under flera år jobbat med Skeppsholmsfestivalen i Stockholm där han hade hjälpt Bosse Stenhammar. Eftersom Åke var ganska ”grön” som festivalarrangör så blev Görans inhopp en stor hjälp de första åren. Han hade ett väldigt stort kontaktnät bland jazzfolk och artister och han var erfaren bokare av internationella artister.

JANNE KRANTZ
Janne har i alla år varit ansvarig för festivalområdet, både i Stadsparken och i Högbo. Han ”är” festivalen och han har lagt ner otaliga ideella arbetstimmar för att få festivalen att fungera på plats. Om nån i organisationen undrar över nåt så har Janne svaren. Tack Janne!

THOMAS JANSON
Stor Bangenentusiast och en av festivalens största enskilda sponsorer. Han är också en av dom som har jobbat flest år som medlem i vårt fantastiska stage-crew.

KERSTIN RYDING / INGRID PALM
De första stapplande Bangenåren arbetade ett fåtal människor aktivt med festivalen. Ingrid Palm och Kerstin Ryding ingick i den lilla skaran. Båda fick göra nästan allt från att rengöra bajamajor till att transportera artister. En viktig detalj var också att betala ut gager eftersom musiker på den tiden ville ha kontanter.

HANS SURTE NORIN, OWE DAVIDSSON, MACKAN ERIKSSON
En fantastisk ”ljudtrio” som under alla år fungerat kanon och som har stor del i att festivalen har det goda rykte som den har. SURTE kan konsten att skapa ett ”akustiskt” utljud och de enda gånger vi har fått anmärkningar på dåligt utljud är när artister har haft egna ljudtekniker med sig. OWE skapar alltid ett fint och behagligt scenljud. MACKAN har alltid superkoll på det sceniska och vet precis vad som skall upp och ner från scenen, instrument och musiker.

ULF JOHANSSON WERRE
Trombonist och pianospelare från Uppsala. Uffe har i många år varit konferencier för festivalen både i Stadsparken och i Högbo. Vid sidan av sitt jobb på festivalen som konferencier och musiker så har han också alltid gjort fin reklam för Bangen och jazzlivet i Sandviken. En mycket fin ambassadör för Bangen och Sandvikens musikliv.

STIG-ERIK OCH STEFAN SJÖSTRÖM
Dessa två personer har genom sitt företag Sjöströms Repro under många år ansvar för att färdigställt allt reklammaterial – från biljetter till tidningstabloider och program. Detta arbete gjorde de enbart av intresse för festivalen och jazzen.

PER-ÅKE HERMANSSON OCH LARS-GÖRAN UHLANDER
”Herman” är ljudtekniker på Sveriges Radio i Falun. Han har i alla år spelat in alla programpunkter och även sänt direkt ut i etern. Herman har verkligen satt sin prägel på festivalen genom sina många inspelningar. Lars-Göran, tidigare producent och chef för jazzradion i P2, har i många år sett till att väldigt otaliga konserter sänts både live och i efterhand från Bangen.

ÅKE BJÖRÄNGE
Till sist vill vi tacka den person som betytt mest av alla för Bangen. Mr. Bangen himself, Åke Björänge! Under 22 av dom här 30 åren har Åke drivit och utvecklat Bangen till den välkända festival den är idag långt utanför landets gränser -inte minst i musikerkretsar. Åke har lockat många fantastiska svenska och internationella toppmusiker till Bangen och utan honom så hade vi inte haft en av Sveriges bästa jazzfestivaler i Sandviken. Tack för allt Åke, vi ses i Stadsparken!